6.10.2008

Luck be a lady

Luin tässä äskettäin Outi Nyytäjän mainion pikkukirjan "Maailman laidalla - kertomuksia Bretagnesta". Lohdullista huomata, että on vielä naisia, joilla on julkisuudessa muutakin sanottavaa kuin kertoa miessuhteidensa viimeisimmät käänteet tai parhaimmat kauneudenhoitovinkkinsä.

Nyytäjän innoittamana ja muutenkin olen nimittäin viime aikoina pohdiskellut tätä nykyajan menoa ja naiskuvaa eritoten. Viime lauantain Hesarin kuukausiliitteessä oli myös mainio pikkujuttu rohkeudesta: "Kun ihminen ennen munasi itsensä, se oli kaikkien - myös asianosaisen itsensä - mielestä kiusallista. Julkinen munaaminen ei enää edes onnistu, koska kaikki käy ja asianomainen kehuu rohkeilla tempauksillaan julkisuudessa...Naisille tarjotaan rohkeuden malliksi enimmäkseen tyyppiä, joka on joko suulas, tyrkky, kaunis tai alaston". Ja jo em. Outi Nyytäjä kirjoitti jokin aika sitten myös em. Hesarin kolumnissa, että "Hurjinta on kuitenkin se, että BB (ja Idols) toimii jo ponnahduslautana poliitikon uralle...Miltä näyttää seuraava eduskunta, kun siellä missien ja televisiojuontajien lisäksi painelevat nappia ne, joitten herkimpiä ruumiinosia, muhinoita ja kännejä olemme saaneet ihailla BB:ssä?" Niinpä. Mitä tapahtui sivistykselle.

Ja voisiko se todella olla mahdollista, kun Nyytäjä kirjoittaa tuossa kirjassa ranskalaisten naisten oletetusta eleganttiudesta, että "Onko ranskalainen nainen siis elegantti? On, totta kai! Hän on omasta mielestään kaunis tai ainakin erittäin hyvännäköinen, oli hänen ikänsä, kokonsa ja kauneutensa mikä tahansa. Hän ei ole tässä asiassa omahyväinen, hän pitää itsestään. Missään maassa en ole tavannut niin paljon rumia kaunottaria kuin Ranskassa."

1 kommentti:

Tuula kirjoitti...

Hyvä kirjoitus! Minäkin taivastelen näitä kaikenmaailman bb-tähtösiä. Miltähän heistä mahtaa tuntua joskus vähän vanhempina, kun miettivät julkisia sekoilujaan? Vai onko häpeä nykyään jo ihan tuntematon käsite tietyn ikäiselle sukupolvelle?